车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

阻拦重重,搞左足足一日,终于搞完年审,七年车尾气靓仔到无朋友。另有年审新政。

楼主
话说,琴日早上9点九就去检测站年审。交完资料同钱之后,就开始排队。
点知排左一阵先知道,安检同尾气两条队都同时进行,可以自己选择测边样先。而我排紧条队系检测尾气。前面虽然只有十几部车,足足排左一个上午。原来有好几部估计私下俾左钱既车,尾气唔过,一直占住个位置连续测几次。后来唔得开到旁边,等一阵又再翻叮。搞到条队龟速爬行。其中就一部旧款凯越同锐志,翻叮两三次。

尾气排晒长龙,安检即使系大货同小车混合检测都好快,基本都只有5、6部小车等。我检完尾气都差唔多12点了,拿拿声去排安检,排左一阵又话落班要等下午上班。
好了,下午上班,点知机头,远近光,转弯灯、喷水雨刮、雾灯都睇完,睇见胎ling唔系原装,唔俾我上线,叫我去换。当时心情真系跌到谷底,因为台车我系接手我大佬,胎ling早就换左4、5年了,而且旧年开始一年一审都无话胎ling唔得。好艰难地翻去旧屋稳到铺晒尘的钢ling同胶盖,好彩当初无当废铁卖左,如果唔系就要以废铁N倍价钱买翻来。又马上车去轮胎店俾左100蚊换胎ling,再将铝ling放翻去旧屋,然后飞奔去检测站。

一去到就马上去排队上线,点知又话车尾有贴纸,系“汽车之家”同“看,有飞机”的图案,话车尾除左 “实习”,唔俾贴其它任何野,我又唯有马上拿把刀仔出来即刻刮左D贴纸。

到最后,过左线了,检测结果都拿到了,已经4点有多了,排队上传资料,等打印合格证。点知又系最后两三个人时,话落班了,上传唔到,要第日再来。

今日一早,八点半就马上到检测站,等拿证,最后都要等到九点几先拿到,成个检测过程其实都只系半个钟,但我就足足“等”左一日时间。好彩就系,终于搞掂年审。另外尾气一个系0.1一个系0.2.七年车,劲啊!

今日等证时听到一条新政策,就系年审车辆检测过程要全程跟踪拍摄,中间唔可以断,即日开始。唔知道系咩原因了。
收藏收藏
沙发
慰问,看来我车迷网尾标年审后还在,算好彩了。
板凳
看完一身汗!这是难过上青天????
地板
各个站点不同吧,我去年去农林下,一个小时左右全部搞定
地下室
请问楼主系边间检测站?
车尾贴纸都唔得,你唔当场叼七距!叫距拿文件过来。。。

我上次系广物汽贸果间叼系检测站,又系诸多刁难,一阵话我车灯唔够光,一阵又话挡风玻璃贴膜颜色深了。。。我重新排队换过一个人检就无问题;到最后又话我胎铃有破损,当场我就发烂渣,一个话得事噶见情况走埋离,妆模作样睇佐两下,话本离唔得噶啦,今次就比你过算啦;我艹

最后到盖章,又等七佐个几钟,到五点几先开咪话我台车唔通过,连忙去问,点知又话我台车影相唔够清,话今日唔可以重新影了,要我第日上午再过来,叼距老味,霖起都火滚
原帖由 andylee988 于 2013-3-12 14:07 发表
请问楼主系边间检测站?

保税区广保安,最主要系近屋企,所以先去。
原帖由 粤A夏利 于 2013-3-12 16:09 发表
车尾贴纸都唔得,你唔当场叼七距!叫距拿文件过来。。。

我上次系广物汽贸果间叼系检测站,又系诸多刁难,一阵话我车灯唔够光,一阵又话挡风玻璃贴膜颜色深了。。。我重新排队换过一个人检就无问题;到最后又话我 ...

其实,系D人嫌麻烦样样都搞到鬼甘严格。我去果D人态度唔算好差,只不过都系果句“我俾你过,车管所果边都一样话唔得”
点知机头,远近光,转弯灯、喷水雨刮、雾灯都睇完,睇见胎ling唔系原装,唔俾我上线,叫我去换。
原帖由 Rio 于 2013-3-12 17:23 发表
点知机头,远近光,转弯灯、喷水雨刮、雾灯都睇完,睇见胎ling唔系原装,唔俾我上线,叫我去换。

以上系属于外观检查,身穿“辅助检测员”的人负责。
返来市区的检测站,来回都不用你在屋企附近的检得耐。

上周才年审完,车尾贴了三张贴纸都一样过没事。
恭喜年审过关   以后要全程跟踪拍摄? 又要多收-项费用
原帖由 C.A 于 2013-3-12 18:58 发表
返来市区的检测站,来回都不用你在屋企附近的检得耐。

上周才年审完,车尾贴了三张贴纸都一样过没事。

旧年年审我都系果度搞,仲要系下午先去,前后都系半个钟多D。就系唔明点解今年甘Q麻烦。

今日早上,我老婆话水荫路果度年审排队,搞到水荫路塞车。
细细声问下,今年年审是米一定要先交左车船税先得。
原帖由 每日闲情 于 2013-3-13 11:56 发表
细细声问下,今年年审是米一定要先交左车船税先得。

系啊,最後提交資料時要掃描車船稅FP。
唔系落马就系跳楼唯有装模作样渣正来做,无论边种方式受损失既永远系普通车主,一系金钱、一系时间精力。
车尾贴纸都话唔得 你早应问候佢啦
原帖由 安anson哥 于 2013-3-13 10:43 发表

旧年年审我都系果度搞,仲要系下午先去,前后都系半个钟多D。就系唔明点解今年甘Q麻烦。

今日早上,我老婆话水荫路果度年审排队,搞到水荫路塞车。

水荫路那,近排最佳时间是12:00--1:00去车少很多,就排到门口。我两天路过都是这样,当时询问门口保安也这么建议。
验车定系验尸?
楼主全程都无讲自己部咩车
原帖由 包智杰 于 2013-3-13 23:15 发表
楼主全程都无讲自己部咩车

个个发年审帖都无讲自己咩车喔。我部系雪佛兰乐骋(即系爱唯欧AVEO前一代)