车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dreamfly

唔漏秒嘅韓國GPS行車記錄儀入手~

原帖由 garey 于 2010-10-8 14:39 发表
装两个分开感光设置,再软件自动combine成 HDR,完美了,

haha~ 睇來係攝影玩家~  如果係相機,呢D情況,我多數會係點測光,影兩張再後期手工合成HDR.... 不過真係攰到乜咁...

宜家聽講sony新嘅(無反光鏡)單反有自動HDR功能了哦...
我宜家其實都可以直接插上點煙器就用得啦,不過D線就肉酸D遮....
原帖由 dreamfly 于 2010-10-8 14:01 发表

係回覆度選嵌入flash動畫就得啦~

http://player.56.com/v_NTUxNzIyMjE.swf

得咗!已编辑,唔该嗮!
原帖由 dreamfly 于 2010-10-8 14:38 发表
睇過呢個視頻, 個人覺得有幾個可能,

1.可能果個車主要專門影到車頭位置,咁分析視頻睇責任嘅時候,就容易分辨出是否係車道內或者是否有壓線等..

2.台灣論壇流傳一個土炮方法,就係影多D車頭位置,咁畫面變化不大,咁 ...

正确,我也是用这个办法,遗憾的是,用这个办法当作行车记录仪没有问题,但如果作为旅游全程摄像,就损失了很多细节和风景。

我也来发个晚上的记录仪。。和宝马起步。。
我没想和他比,不过看来是他觉得没拉开我,开始发力,我也跟上去,呵呵。。。
安全是第一的。。激昂的宝马发动机的声音。。

不错的东西哦。 可能价格比较高哦。
原帖由 elvis 于 2010-10-13 12:23 发表
我也来发个晚上的记录仪。。和宝马起步。。
我没想和他比,不过看来是他觉得没拉开我,开始发力,我也跟上去,呵呵。。。
安全是第一的。。激昂的宝马发动机的声音。。

http://player.56.com/v_NTU1MTgwNjk.swf

市区,我就唔敢链喇。
原帖由 gzajian 于 2010-10-13 17:23 发表

市区,我就唔敢链喇。

安全第一啊~
今日係4S裝好~  返來整上電腦睇完,冇漏秒,不過GPS時間有D問題,用左上次電腦同步時嘅時間,或者下次開機嘅時候係露天可以GPS定位完應該就冇問題.

3D重力偵測ok,路有顛簸就會自動保護果段視頻,都手動觸發左幾段,前10秒+後20秒,都ok~

不過發現個問題幾嚴重,就係車上屏幕同埋導航會係玻璃上反光,甚至開燈之後都會係玻璃上反光,咁就遮左一部分視野...

其他就要繼續探索~
上傳到youku,都仲係畀左個HD高清標記, 640*480應該算係DVD級(7xx*4xx).. 720P都未算高清, 1080P先至係...  

岔開講下,呢排都想買藍光播放器,有冇童鞋有好推介?  想要以前dvd時代嘅國產dvd機果種嘅,咩碟都讀到嘅,除左全區,當然仲有D版同刻錄版啦... 仲要激光頭唔好似D國際名牌咁容易壞..

白天效果 + 大門口倒車~

晚黑嘅效果 + 變線唔打燈~
原帖由 dreamfly 于 2010-10-13 22:45 发表
白天效果 + 大門口倒車~
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE0NDkwNzM2/v.swf

晚黑嘅效果 + 變線唔打燈~
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE0NDg0OTc2/v.swf

感觉有点跳帧波。。
原帖由 gzajian 于 2010-10-13 17:23 发表

市区,我就唔敢链喇。

起步而已,加速度高而已,绝对速度并不高。。
原帖由 elvis 于 2010-10-13 23:42 发表

感觉有点跳帧波。。

set左係30fps... 點解會咁都暫時未知.....

突然諗到,唔知關唔關視頻輸出嘅事... 因為NTSC係30fps, PAL係26仲係24fps, 顯示器係PAL嘅,所以輸出都set成PAL...

原帖由 dreamfly 于 2010-10-13 22:31 发表
今日係4S裝好~  返來整上電腦睇完,冇漏秒,不過GPS時間有D問題,用左上次電腦同步時嘅時間,或者下次開機嘅時候係露天可以GPS定位完應該就冇問題.

3D重力偵測ok,路有顛簸就會自動保護果段視頻,都手動觸發左幾段,前10 ...

加装一个遮光罩
原帖由 大铿 于 2010-10-13 23:52 发表

加装一个遮光罩

嗯,頭先有諗過,不過導航儀嘅遮光罩點整啊....
原帖由 dreamfly 于 2010-10-14 00:01 发表

嗯,頭先有諗過,不過導航儀嘅遮光罩點整啊....

硬纸皮做个。。。呵呵。。。
图像边缘变形都几

视角几多度啊?

我个显示器都有折射到记录器镜头,要加个罩先得,正寻找合适的材料,金属的唔得,太危险。
原帖由 elvis 于 2010-10-14 00:43 发表

硬纸皮做个。。。呵呵。。。

系呀,用表壳纸做坯料,手工敲打成型。
原帖由 gzajian 于 2010-10-14 00:54 发表
图像边缘变形都几

视角几多度啊?

我个显示器都有折射到记录器镜头,要加个罩先得,正寻找合适的材料,金属的唔得,太危险。

12x度~  廣角係咁~
又測試左兩日...

GPS時間自動更新冇問題, 輸出改成NTSC之後冇跳幀嘅問題, 去韓國網站下載左最新嘅管理軟件,瀏覽轉碼幾穩定.

唔漏秒,機內內置儲存係4G, 連續事件既文件係大概30M一個,按序列,去到100就開始重新覆蓋舊檔案, 100x30M= 3.xG   system用左幾百M來做buffer, 仲有幾百M畀sensor或手動觸發文件儲存.  所以最高畫質, 30fps大概可以錄到200分鐘,遮3個鐘頭左右.

GPS係google map睇返嘅時候,有偏移,但淨係睇衛星圖就冇問題,呢個嘅原因同GPS導航一樣.

3D移動偵測幾有用,XYZ軸嘅G force變化都有記錄,畀油,剎車,路面唔平都記錄到,已經調到最敏感,不過可能日本車懸掛較軟,所以唔會好似係硬懸掛嘅歐洲車咁成日自動觸發記錄保護視頻文件.

不足之處, 視頻質量, 記錄下周圍事情,已經冇問題,但要十分清楚睇見所有車牌同埋路邊嘅字,的確未得, 當然,cmos,鏡頭咁細,好難要求咁高,要咁高質素,果D器材....

另外發覺隔住玻璃都算一個影響視頻質素嘅因素.. 隔住玻璃仲有一個問題就係會反射到車上導航儀同埋顯示器嘅光,尤其係夜晚...

仲有就再更新~
今日係天壽路睇到嘅房車, 可以對比下一張係隔住玻璃影,一張係冇隔住玻璃影嘅...

手機嘅鏡頭和cmos同行車記錄儀嘅差不多...

原帖由 dreamfly 于 2010-10-16 23:31 发表
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE1MjU4MjA0/v.swf

好像正前方的车牌都看不到波。。
应该是光线问题吧?
原帖由 elvis 于 2010-10-17 11:43 发表

好像正前方的车牌都看不到波。。
应该是光线问题吧?

今次改左角度來測試光線反差大,同埋冇用最高畫質來測試可以接受嘅視頻嘅最多錄影時間.

前兩個視頻就係最高畫質同埋角度正對前車.