车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

唔漏秒嘅韓國GPS行車記錄儀入手~

楼主
個爛鬼快遞公司,都唔知道係有有心嘅仲係點,係去4s拆中控裝嘢嘅第二日就送到... 真係xxx... 當然,按墨菲定律來講... 事情就是這樣的~

所以暫時未有安裝圖~  先發張相先~

收藏收藏
已经安装了4路硬盘录像机的轻轻地路过~~~~
原帖由 elvis 于 2010-11-20 22:13 发表
我都试下,好像还有闲置的偏光镜。。

整好貼圖啊~
我都试下,好像还有闲置的偏光镜。。
加了镜, 效果好了不少

係台灣代理商論壇睇到有達人DIY左一個偏光鏡罩係攝像頭前邊,冇左其他干擾光源,圖像清晰好多,不過晚黑因為減光,所以CPL唔適宜係晚黑用。

http://bbs.speedyou.com/cgi-bin/ ... start=24&show=0

================================
所有圖片都係轉載,版權屬於原作者。

呢邊就係usb host,可以插usb盤上去就自動備份錄相文件~   上下角度可以自己調,最重要係解決光線反差大時嘅測光問題~

需要用到av out嘅時候就係兩條線~

一般就淨係一條電源線就搞掂,體積好細,完全收係後視鏡後邊~

另外sony就來出fullHD嘅pocket camera, 重點係用1/2.5" Type Exmor CMOS....

如果唔貴,都諗住買來玩下~

台灣果款就係雙鏡頭嘅,普通鏡+廣角鏡~ 不過未見過呢度嘅開箱文~

原帖由 elvis 于 2010-10-17 11:43 发表

好像正前方的车牌都看不到波。。
应该是光线问题吧?

今次改左角度來測試光線反差大,同埋冇用最高畫質來測試可以接受嘅視頻嘅最多錄影時間.

前兩個視頻就係最高畫質同埋角度正對前車.
原帖由 dreamfly 于 2010-10-16 23:31 发表
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE1MjU4MjA0/v.swf

好像正前方的车牌都看不到波。。
应该是光线问题吧?
今日係天壽路睇到嘅房車, 可以對比下一張係隔住玻璃影,一張係冇隔住玻璃影嘅...

手機嘅鏡頭和cmos同行車記錄儀嘅差不多...

又測試左兩日...

GPS時間自動更新冇問題, 輸出改成NTSC之後冇跳幀嘅問題, 去韓國網站下載左最新嘅管理軟件,瀏覽轉碼幾穩定.

唔漏秒,機內內置儲存係4G, 連續事件既文件係大概30M一個,按序列,去到100就開始重新覆蓋舊檔案, 100x30M= 3.xG   system用左幾百M來做buffer, 仲有幾百M畀sensor或手動觸發文件儲存.  所以最高畫質, 30fps大概可以錄到200分鐘,遮3個鐘頭左右.

GPS係google map睇返嘅時候,有偏移,但淨係睇衛星圖就冇問題,呢個嘅原因同GPS導航一樣.

3D移動偵測幾有用,XYZ軸嘅G force變化都有記錄,畀油,剎車,路面唔平都記錄到,已經調到最敏感,不過可能日本車懸掛較軟,所以唔會好似係硬懸掛嘅歐洲車咁成日自動觸發記錄保護視頻文件.

不足之處, 視頻質量, 記錄下周圍事情,已經冇問題,但要十分清楚睇見所有車牌同埋路邊嘅字,的確未得, 當然,cmos,鏡頭咁細,好難要求咁高,要咁高質素,果D器材....

另外發覺隔住玻璃都算一個影響視頻質素嘅因素.. 隔住玻璃仲有一個問題就係會反射到車上導航儀同埋顯示器嘅光,尤其係夜晚...

仲有就再更新~
原帖由 gzajian 于 2010-10-14 00:54 发表
图像边缘变形都几

视角几多度啊?

我个显示器都有折射到记录器镜头,要加个罩先得,正寻找合适的材料,金属的唔得,太危险。

12x度~  廣角係咁~
原帖由 elvis 于 2010-10-14 00:43 发表

硬纸皮做个。。。呵呵。。。

系呀,用表壳纸做坯料,手工敲打成型。
图像边缘变形都几

视角几多度啊?

我个显示器都有折射到记录器镜头,要加个罩先得,正寻找合适的材料,金属的唔得,太危险。
原帖由 dreamfly 于 2010-10-14 00:01 发表

嗯,頭先有諗過,不過導航儀嘅遮光罩點整啊....

硬纸皮做个。。。呵呵。。。
原帖由 大铿 于 2010-10-13 23:52 发表

加装一个遮光罩

嗯,頭先有諗過,不過導航儀嘅遮光罩點整啊....
原帖由 dreamfly 于 2010-10-13 22:31 发表
今日係4S裝好~  返來整上電腦睇完,冇漏秒,不過GPS時間有D問題,用左上次電腦同步時嘅時間,或者下次開機嘅時候係露天可以GPS定位完應該就冇問題.

3D重力偵測ok,路有顛簸就會自動保護果段視頻,都手動觸發左幾段,前10 ...

加装一个遮光罩
原帖由 elvis 于 2010-10-13 23:42 发表

感觉有点跳帧波。。

set左係30fps... 點解會咁都暫時未知.....

突然諗到,唔知關唔關視頻輸出嘅事... 因為NTSC係30fps, PAL係26仲係24fps, 顯示器係PAL嘅,所以輸出都set成PAL...

原帖由 gzajian 于 2010-10-13 17:23 发表

市区,我就唔敢链喇。

起步而已,加速度高而已,绝对速度并不高。。
原帖由 dreamfly 于 2010-10-13 22:45 发表
白天效果 + 大門口倒車~
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE0NDkwNzM2/v.swf

晚黑嘅效果 + 變線唔打燈~
http://player.youku.com/player.php/sid/XMjE0NDg0OTc2/v.swf

感觉有点跳帧波。。