车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[广东] 母亲节特约:新洲美食自驾游

楼主
母亲节肯定要带妈妈出去欢下,不过到处都系人,真系念起D人头就怕怕。

甘岩得甘巧,星期六晚接到灯塔吧老细巫生的电话,他从河源翻左广州,叫我有时间过去距新开的风帆吧坐下。。。其个几月前就已经答应距过去睇下,但一直忙就忘记左

哈哈,今日母亲节,刚好就有节目了!!就一于来个新洲美食自驾游啦!

其实之前已经有同学系大饭堂介绍过风帆吧了,呢次为左给更多同学睇到,而且总结果度除了美食,仲有好多好玩的节目可以安排,玩一日都无咩问题,所以就系自驾版发贴了。

先讲讲玩后感,风帆吧比灯塔吧容易稳,落琶州桥之后转新港东(东行)一直行到督甘制,见到新洲宾馆前有个路口转左,继续一直行到督转右行100米就到了。。

风帆吧基本就系灯塔吧的COPY版,风景同装修都好似,非常有亲戚感。好多DX都系晚黑去,因为晚黑果度有气氛好多,而且吹住江风会凉爽好多

但今日我系中午去既,会稍微热D,但有风扇吹住,都OK啊。而且中午可以清楚甘睇到两岸江景景色,都别有一番风情~~

风帆吧除了点菜吃饭,仲可以租炉BBQ,价钱问了系100文一个炉,全日任烧,基本器具全部都有,碳就包头一袋,要加碳再另计咯。食物建议自带,如果实在想餐厅包埋,就要提前预订。

另外仲有一样野玩,就系可以租船游江,我地问船家价钱系80文一个钟,一只船应该可以坐10几人,今日本来好想租船出去玩1个钟,但见个天开始变,怕落大雨。。所以放弃左,估计讲下价仲可以再平D~~如果嫌坐大船唔过瘾,仲可以租橡皮艇同独木舟玩,因为风帆吧旁边就系游艇会俱乐部,费用大概了解左,独木舟大概系百几文一日!感觉都唔算贵,详细包乜就无问了。。。  PS:果度个地下全部都系沙滩来的,小朋友可以玩下沙,都几过瘾家。

最后讲下果度的菜式出品,今日四个人,点了一只水浸鸡(60文),一条皖鱼两食(上汤浸鱼片,加椒盐骨腩)28文,沙姜丝瓜浸鸡杂20左右  加四个饭!最后多谢忠哥打折,100文埋单。。哈哈,真系好平吖,都有D唔好意思~母亲节四个人先吃100文。不过真系好饱好满足。。
呢度重点推荐皖鱼两吃,汤浸鱼片系,拿个沙煲把汤煲滚后直接拿上来,然后鱼片切薄片后直接拿上来,上台后先把鱼片放落汤度,好似过桥米线甘,甘样整,鱼片真系好滑啊,大家系屋企都可以试下~~比打边炉好吃!另外椒盐骨腩就更加无话可说,我地一度怀疑,究竟系米皖鱼,因为皮脆但鱼肉非常嫩。。正啊~~其他两个菜都好吃,不错~

好啦,废话少讲啦,上图啦~~~

先看看周围的环境~~

收藏收藏
哈···今晚同个朋友去过,吃就几好,不过真系好热啊,我地5个人,吃左八个餸,四支啤酒,都系219大元,抵!
夜晚去要睇清楚新洲酒店,果间野都冇开灯,搞到我过晒咙都唔知,真系拍拖圣地
原帖由 力哥哥 于 2010-5-31 12:35 发表
去过啦!厨房出品麻麻地,不如市区大排档。纯吃环境,价格中等。标志不清淅,没做功课无法找到地点。要求高的别去!

好简单,换个厨房佬。 父亲节去帮衬
去过啦!厨房出品麻麻地,不如市区大排档。纯吃环境,价格中等。标志不清淅,没做功课无法找到地点。要求高的别去!
寻晚去了,一鱼两吃要38,说是车迷网的,没有打折,不过倒是送了窝汤。另外埋单的时候,免了零头一纹。

两大一细,80纹埋单。行的南环新洲出口,记住出新洲方向,其实就是一出高速转右一路行,新洲宾馆处转左行到底转右。

食物的出品还可以,风景也不错,直程是沟女圣地。不过如果有认识老细的,话声他知,第时D鱼片不使片甘薄的,毕竟用的是瓦煲,保热性还是很好的。鱼片太薄,容易变成过熟碎淫淫了,切厚身少少,嫩滑度就刚好了。
甘迷好易成鞋都系沙?落雨个话都几麻烦哦~~N年前去灯塔吧玩过几次~都几好,就系入去条路好烂,依家就唔知了。。不过呢个风帆吧多可以去玩下既,有船看有沙玩,我女就最中意了,就怕D唔干净嗟~
原帖由 民工 于 2010-5-11 12:22 发表
我比较关心D沙,就是你相片咯D啊,好似几。。。。遭下波。

乌遭吗?又吾多觉喔~~~~~~
留个记号,下次去试。
我比较关心D沙,就是你相片咯D啊,好似几。。。。遭下波。
条友真系好精力,搞甘多间好野,我要尽快去试试
原帖由 andyzhou 于 2010-5-10 20:38 发表
睇落个椒盐骨腩又几靓仔喔

原来好吃真系有样睇的!!唔系夸张,真系好正吖个骨腩。。。dff
睇落个椒盐骨腩又几靓仔喔

想起灯塔吧,
想起三化酒,
想起一帮朋友一起的欢乐~
风帆吧好像也挺吸引人哦~
五错播,离家又近,稳个周末试试
原帖由 独狼 于 2010-5-10 15:24 发表
这个地方晚上聊天可以、就是那条路太烂了

哈哈,有D地方真系几烂下,不过吾算太严峻。。据说话条路要整,希望迟D条路可以靓仔D啦。。。
要试一试
这个地方晚上聊天可以、就是那条路太烂了

回复 11楼 的帖子

开车去唔敢饮酒的,嘻嘻。。

回复 沙发 的帖子

原帖由 醉猫 于 2010-5-10 00:28 发表
老巫这家伙叫我几次了,都未有时间去试下。。

米系!我原来都念住等埋你去的。。。呢几日巫生应该都系果度,有时间就过去探下距啦。。

不过,千奇吾好同距饮白兰地啊,哇,他老人家醉左真系~~~~~~~

回复 7楼 的帖子

老巫这家伙叫我几次了,都未有时间去试下。。

好介绍!
收藏先,下次帮衬
果度中午晚黑宵夜都有家应该,,间野唔系我开家。。哈哈。。订位肯定打翻距地的电话啦。。电话系图片果度有啊。。你认真睇下贴啦。。哈哈

果度负责人话报车迷网ID,可以打9折啊~~