车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 晋兆

泰国稻岛及曼谷随影!

RE:泰国稻岛及曼谷随影!

【(晋兆)回复(晋兆)的大作】

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 19)

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 23)

migration

migration

沙滩边的野花!

歌仔都有得唱啦:路边的野花你不要采!

所以我只影不采!

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 16)

migration

migration

岛上有好多流动薄饼车,试左一个,好好味啊!

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 19)

migration

migration

汤粉系泰国好地道既食物,所以临走都要再试下!

呢个系牛肉汤粉

migration

migration

叉烧肉丸汤粉

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 20)

migration

migration

由于坐下午既船翻曼谷,所以去吃个西式早餐先

A餐

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 27)

migration

migration

B餐:庵列+面包+咖啡

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 24)

migration

migration

话甘快又到吃中午饭啦!

今餐午饭系吃PIZZA

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 16)

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 15)

migration

migration

吃完就启程去码头坐船,随意影下一D餐厅

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 17)

migration

migration

我们要坐的船

migration

migration

到达春蓬时已是傍晚,重要坐6个钟头既大巴先可以到曼谷。

先影翻张晚霞松一松先!

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 20)

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 22)

migration

migration

翻到曼谷刚好系泰王80岁生日,所以人头涌涌。场面非常壮观,
我亦好采可以用DV影低泰王本人。

所以曼谷好少影相,基本都系拍DV

主要系去大王宫同一D寺庙时影低既相

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 18)

migration

migration

每逢系泰王经过既地方都有众多泰国人民在路边等待,期望可以见到
泰王一眼,而当泰王经过既时候人人更系双膝下跪,以表尊敬!

migration

migration

大王宫,真系度度都镶金箔伽!

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 28)

migration

migration

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 15)

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 14)

migration

migration

migration

migration

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 17)

migration

migration

好鬼死得意既沙皮!傻下傻下甘!

migration

migration

发左一部分相,系时候讲下攻略啦!

人民币换泰铢:广州既中国银行可以电话提前一日预约兑换,汇率大概系1:4.45。
去到曼谷机场人仔就贬值好多,1:4.2。到考山路在面对麦当劳的右手边有一间
兑换店,果间系全考山路汇率最高既,1:4.4。但以上三种方法原来都唔系最抵既,
最抵系我去到稻岛用信用卡提现,汇率系1:4.54。所以真系一卡傍身,世界通行啊!

首先购买亚洲航空既澳门至曼谷来回机票,1250/人,包括机票、燃油附加、保险等。
飞机系周日下午14:10分起飞,所以去澳门一定要早小小,我地9点在海珠广场坐大巴到
拱北关口,系肯德基吃左个包就过关,点知好鬼多人,我地去到澳门机场已经13:40.

由于亚航系廉价航空,所以无水无野吃派,但两个半钟头既机程好快就过去。到达曼谷系
当地时间16:00(曼谷时间比北京时间慢一个钟)。跟住就裸行李出去搭TEXT去考山路。
你去到搭的士既地方,就会有机场服务人员问你去边,然后写张纸仔比你,去考山路要
450匹,连埋小费伽啦!(比之前同学讲既要贵左,可能系旺季挂)。去到考山路就稳一个
餐厅吃晚饭,顺便买埋去稻岛既船飞。之前系广州已经联络过考山路既旅行社代理公司,
话单程系船+大巴要750匹一个人。但我地去到后自己行入代理公司度问,只需要650匹一个
人,所以马上确定落离,比钱!吃饭期间可以响考山路行下街,我就入左7仔买左支好似
力保健甘大既泰国红牛,先至10匹炸!好平啊!

到左9点钟,代理公司既人会带住你去LOMPAIYA既船公司门口集中,到9点半就上双层大巴,
前往春蓬,呢个码头度坐船,历时7个半钟头,中途落车休息半个钟。到凌晨5点,到达春蓬,
但船未到,所以系码头度一边打PSP一边等。6点钟船埋岸,坐船出发去稻岛,要2个钟头。
大船开得比较快,最好准备D晕船药,在船上睇左出职业特工队3,刚睇完船就到岸啦!等埋
行李落得船就8点半。2话不说,先稳酒店。原来11月系旺季,码头附近既酒店基本FULL晒,
我地就马上租部轻便摩托车去稳酒店。

讲到租摩托车,千奇唔好乱甘随便租。我地就系打算在码头附近先租住一日,稳到酒店再算。
点知押住左个PASSPORT比个JS,然后同你验车,边度花左边度烂,会先登记好,我地亦无戒心。
结果还车时我朋友之前在沙地扑左一次,左边有三个位置花左小小,条JS就话要罚钱,按我地
签名果张单上既银码,要罚5500匹,另一个朋友HI都无HI过部车,都话有一个地方之前验车时
系完好既,还车时花左,要罚2000匹。只怪无经验兼撞上个无良奸商!所以我影低左奸商既店铺,
希望唔好有同学重蹈我既覆辙:

migration file (1000 Bytes, 下载次数: 13)

migration

migration

无良奸商摩托车店铺,大家千奇唔好帮衬距!

migration

migration